Home - Kathleen Ferrier  
   
   
Blog Articles Overview
Blog Article - 24 December 2013

Shengdanjie 圣诞节

Shengdanjie   圣诞节

Shengdanjie is het Chinese woord voor Kerstmis.

Eigenlijk betekent het zoiets als “het festival van de heilige geboorte”. En die heilige geboorte refereert in China niet uitsluitend of zelf niet voornamelijk aan de geboorte van Jezus. Hoewel het christelijk geloof hier “booming” is,  noemt vooralsnog niet meer dan 10% van de bevolking zich christelijk. Maar op een bevolking van 1.3 miljard mensen heb je het dan nog altijd over een zéér aanzienlijke groep mensen.

Kerst, als feest waarbij we de geboorte van Jezus vieren, wordt dus maar door een kleine minderheid van de bevolking gevierd. Des te bijzonderder om te zien hoe hier in Hong Kong de stad en de honderden winkelcentra gevuld worden met giga-kerstbomen, tapijten van witte en rode kerststerren, feestverlichting, kerstballen en -stallen in alle soorten en maten. En als er dan ook nog de traditionele Christmas Carols op de achtergrond klinken , heb je niet het gevoel in een land te wonen waar het aanhangen van een religie, en zéker de christelijke, een diskwalificatie is om lid te worden van De Partij. En lid zijn van De Partij is voorwaarde, voor iedereen die serieus iets wil bereiken op gebied van bestuur of  politiek in dit land.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de term Shengdanjie in China ook toegepast wordt op een ánder ‘heilige' geboorte, namelijk die van Mao Zedong. Die werd op 26 December, -Tweede Kerstdag -geboren in Shaoshan.  Shaoshan is inmiddels zo ongeveer een bedevaartsoord aan het worden, de toeristen industrie doet er in ieder geval goede zaken. Dit jaar is het 120 jaar geleden dat de grote roerganger  geboren werd. Zijn aanhangers willen nu dat president Xi Jinping 26 December uitroept tot nationale feestdag.

Of Xi aan die roep gehoor zal geven valt te betwijfelen. Hij schippert tussen enerzijds de groeiende groep landgenoten en partijbonzen die de tijden van Mao willen doen herleving en anderzijds de groep die er mede voor gezorgd heeft dat november jl.,  tijdens de laatste plenaire bijeenkomst van het Centraal Comité van de Communistische Partij China een resolutie werd aangenomen die verdere liberalisering van de economie mogelijk maakt.

Xi schippert, maar hij schittert ook.  Minzaam glimlachend (en niemand die weet wat hij denkt…!)schittert hij op vele foto's met de talrijke politieke leiders die hem bezoeken. Alleen al de afgelopen periode zagen we dat Rutte en Ploumen, Barroso en Van Rompuy,  Joe Biden,  Cameron en tal van anderen hun opwachting maken. Als voorlopig laatste in deze  rij mocht Evo Morales, president van Bolivia, op de foto met Xi.

Allemaal willen ze een graantje meepikken van de groei en voorspoed van China.

En allemaal hebben ze er belang bij de relaties met China goed te houden. Om economische redenen, maar ook vanwege de uitbreiding van de Chinese militaire macht. Met veel zelfgenoegen heeft China op eigen houtje onlangs haar luchtverdedingszone uitgebreid, iets waar Japan (en dus ook de VS) niet blij mee was en waarna  Korea zich ook niet onbetuigd kon laten en ook haar luchtverdedingingszone uitbreidde.

Kortom, het is bepaald niet saai in dit deel van de wereld. Centrale vraag blijft: welke kant gaat China op? Welke keuzes gaat Xi maken?

Nu maar eerst afwachten of  Xi gehoor geeft aan de roep om 26 december tot nationale feestdag te verheffen.. Dan hebben we een westerse viering van een heilige geboorte op 25 december en een Chinese op 26 december. Net zoals we een westers nieuwjaar hebben op 1 januari en een maand later het Chinees nieuwjaar, het allerbelangrijkste feest dat men in China kent.

We leven in een land waar veel zaken twee kanten kennen, een westerse en een Chinese.

Wonen en werken in een ander land heeft het grote voordeel dat je ervaart dat er aan alles meerdere kanten zitten. Dat er niet één waarheid is en dat onze manier van kijken en  doen niet de enige is. Dat is een verrijkende ervaring en zeker nodig in een wereld die steeds meer lijkt te polariseren, waarin zelfs dagelijkse contacten tussen mensen steeds meer gekenmerkt worden door achterdocht, wantrouwen en angst. En dat juist nu, nu de noodzaak om samen te werken groter is dan ooit. Voor het behoud van onze planeet en menselijke waardigheid.  

Wij maken ons nu op om Shengdanjie te vieren. Op 25 december. Op 1 januari proosten wij op een gezond en gelukkig 2014. En een aantal weken later eten we sinaasappels met de mensen hier, om van het nieuwe jaar (van het Paard) een jaar vol geluk te maken.

Dat wens ik jullie van harte toe: goede kerstdagen en een gezond en gelukkig 2014,

oftewel:

诞节快乐


print this article   |   share this article on: share this article on twitter share this article on facebook share this article on linkedin w
More articles from Kathleen Ferrier
’Ze is nooit moe’ Dubbelinterview FD (24 June 2021)
Artikel van Astrid Theunissen in het FD op 24 november 2020: Gesprek met Kathleen Ferrier en haar zoon Ezra Ferrier de BoerContentspecialist Ezra Ferrier de Boer (29) is de jongste zoon van mensenrechtenvoorvechter Kathleen Ferrier (63), voormalig CD...  |  read blog »
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van Covid-19 (19 April 2020)
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van de Covid-19.   Zaterdag 18 April was een gitzwarte dag voor Hongkong. 14 vooraanstaande pro-democratie leiders werden gearresteerd  12 mannen en 2 vrouwen. Onder hen journ...  |  read blog »
Preek van de Leek (27 March 2020)
Geschreven in een ander tijdperk. Maar nogal wat mensen vragen mij nu de tekst op te sturen, omdat ze hem nogeens willen lezen. Hierbij dan de Preek van de Leek, zoals gehouden in Doesburg, 2 februari 2020.      Zusters en Broeder...  |  read blog »
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie (20 August 2019)
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie Nieuwsbericht | 20-08-2019 | 16:00 Den Haag, 15 augustus 2019 – Op voordracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is Kathleen Ferrier (1957) voor een periode van vier jaar...  |  read blog »
Hongkong vergt gezamenlijke China Strategie (14 August 2019)
Hongkong vergt gezamenlijke China-strategie democatische wereld     De grimmige situatie in Hongkong vraagt om een gezamenlijke China-strategie van de democratische wereld; eerst op korte, maar ook op langere termijn. Dit raakt ook de NA...  |  read blog »
home
profile
articles
contact
 
 
 
home  |   contact  |   cms  |   Huisstijl / Webdesign: DG Graphic Design © 2013-2024